66 év, 64 lemez

A július 22-én hazánkba látogató George Benson hihetetlen zenei múlttal rendelkezik. A dzsessz egyik legtermékenyebb előadója a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik.

George Benson idén hatvanhat éves, aktívan turnézik és az albumkiadásokban sem lassult be: csak az elmúlt tíz évben tizennégy lemez jelent meg, ami a nevéhez fűződik. Ebből következik, hogy életműve hatalmas zenei anyagot ölel fel; negyvenöt zenéléssel töltött esztendő alatt összesen hatvannégy album került ki keze alól. A gigászi kollekció természetesen számos elismerést vonzott magával, legyen szó Grammy-díjról vagy Billboard-listás helyezésekről.

Első, The New Boss Guitar című albumát 21 évesen rögzítette Jack McDuff orgonistával. Ettől kezdve szinte minden évben több lemeze is megjelent, persze ehhez kellett a kezdeti lökés, a megfelelő táptalaj. Ezt a hatvanas években Miles Davis zenekara biztosította számára, innen bontakozott ki tehetsége és vált ismertté világszerte. A hetvenes években már teljesen önálló művészként zenélt, lépett fel és készített albumokat, majd hamarosan a Warner kiadó csapatába került. Náluk jelent meg ’76-ban az egyik legnagyobb sikere, a Breezin, amellyel valóban világszerte ismertté vált. Az ezen található The Masquerade című dalban énekelt először, hangja egyszerre juttatta a dalt a Billboard pop, r&b, és dzsessz listáinak első helyére, majd következett az On Broadway és a Give Me The Night, amivel valódi sztárrá vált. Legutolsó stúdióban készült albumát Al Jarreau-val készítette, a Givin’ It Up 2006-ban jelent meg.

Jelentősebb megjelenései:

The George Benson Cookbook (1966)
A második albuma, John Hammonddal készítette a lemezt. Hammond tehetségek felkutatásával foglalkozott, nagy hatással volt a huszadik század populáris zenéjének fejlődésére. Benson karrierjén is nagyot lökött a közös munka.

Breezin’ (1976)
Ezzel az albummal indult el a világsiker felé. A már kereskedelmileg is sikeres megjelenés első helyen szerepelt a Billboard pop és r&b listáin is, az ezen elhangzó The Masquerade című sláger ezek mellett dzsessz kategóriában is tarolt. A Breezin’ máig az egyik legismertebb Benson dal.

Weekend in L.A. (1978)
A Breezin’ sikerét követően a Weekend in L.A. volt a következő nagy durranás, olyan nagy slágerekkel, mint az On Broadway vagy a Lady Blue.

Standing Together (1998)
Ezzel az albummal a kilencvenes évek dzsessz zenéjében is komoly nyomokat hagyott.

Givin’ It Up (2006)
Al Jarreau-val közös munkája két igazi legenda együttes alkotása, amelyen olyanok működnek közre, mint Jill Scott vagy Paul McCartney.

Grammy-díjai:
1976: legjobb hangszeres r&b előadó (Theme From Good King Bad), legjobb hangszeres pop előadó (Breezin’), az év felvétele (The Masquerade)
1978: legjobb férfi r&b énekes előadás (On Broadway)
1980: legjobb dzsessz előadó és énekes előadás (Moody’s Mood), legjobb hangszeres r&b előadó (Off Broadway), legjobb férfi r&b énekes előadás (Give Me The Night)
1983: legjobb hangszeres előadó pop kategóriában (Being With You)
2006: legjobb tradicionális r&b énekes előadás (God Bless The Child), legjobb hangszeres előadás pop kategóriában (Mornin’)
 

Címkék: zene koncert benson 

A bejegyzés trackback címe:

https://benson.blog.hu/api/trackback/id/tr431245107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szandraka 2009.07.16. 13:15:38

sziasztok!
Mit kell tudni a rendezvényetekről?
Légysz, küldj infókat a szandraka79@yahho.com címre!